Saturday 4 June 2016

RIP Muhammad Ali


Ο Muhammad Ali δεν ήταν απλά μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες που ανέδειξε ποτέ ο παγκόσμιος αθλητισμός. Ήταν πραγματική μορφάρα! Χρησιμοποίησε τις γροθιές του για να φτάσει στην κορυφή-μακράν του δεύτερου και στη συνέχεια τη δόξα και τα χρήματα που κέρδισε, για να παλέψει για την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη.

Όταν ήρθε η ώρα του να καταταγεί στο στρατό, αρνήθηκε να το κάνει τόσο εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων όσο και λόγω του πολέμου του Βιετνάμ, στον οποίο δεν έβλεπε κανέναν λόγο να προσχωρήσει. Το κόστος της ανυποταξίας του μεγάλο, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον έσυρε σε δίκη όπου και καταδικάστηκε, του αφαιρέθηκαν οι 3 παγκόσμιοι τίτλοι και του απαγορεύτηκε η συμμετοχή του σε αγώνες για 3,5 χρόνια.

Βάζοντας συνειδητά τις προσωπικές του αξίες πάνω από "καριέρα" και "επιτυχία", ο Muhammad Ali δικαιολόγησε την άρνησή του με μερικές σαφείς και ιστορικές φράσεις:


"..Κανένας Βιετκόνγκ δεν με έχει αποκαλέσει Νέγρο. Όχι δεν πρόκειται να ταξιδέψω 10.000 μίλια για να βοηθήσω στη δολοφονία, τον σκοτωμό και το κάψιμο ανθρώπων, βοηθώντας απλώς στην συνέχιση της κυριαρχίας των λευκών δουλεμπόρων σε βάρος των μαύρων ανά τον κόσμο. Έφτασε η μέρα που το κακό και η αδικία πρέπει να τερματιστεί. Γιατί μου ζητούν να βάλω μία στολή και να βομβαρδίζω και πυροβολώ ανθρώπους στο Βιετνάμ, όταν φωνάζουν Νέγρους τους ανθρώπους στο Λούισβιλ, μας συμπεριφέρονται σαν σκυλιά και δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Εχθροί μου είναι οι λευκοί άνθρωποι όχι οι Βιετκόνγκ... Εσύ είσαι εκείνος που αντιπαλεύεις την ελευθερία μου. Εσύ είσαι εκείνος που αντιπαλεύεις όταν ζητώ την δικαιοσύνη. Εσύ είσαι εκείνος που αντιπαλεύεις την ισότητα."

No comments:

Post a Comment