Wednesday 18 March 2015

Blockupy

όχι στην ευρώπη των τραπεζών και των μονοπωλίων

όχι στην ευρώπη με μέλλον από ατσάλι και γυαλί




Συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας στα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΕΚΤ

10.000 πολίτες στον δρόμο - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Υπό πολιορκία βρίσκονται τα νέα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φραγκφούρτη, από τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές ενάντια στη λιτότητα.

Πολίτες από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία «Blockupy», ενάντια στην τελετή για τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΕΚΤ.

Ήδη από νωρίς το πρωί ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, που προχώρησε σε τουλάχιστον 350 προσαγωγές.

Η γερμανική αστυνομία έχει επιστρατεύσει χιλιάδες αστυνομικούς (εκτιμήσεις τους ανεβάζουν στους 10.000), πολλές «αύρες» και ελικόπτερα, ενώ γύρω από το σημείο η αστυνομία έχει δημιουργήσει μία «νεκρή ζώνη» δεκάδων μέτρων, την οποία απαγορεύεται να προσεγγίσουν οι διαδηλωτές.

Στη διαδήλωση κατά της λιτότητας, κάτω από τα πανό του Blockupy, συμμετέχουν ομάδες όπως η Attac, εργατικές ενώσεις και αντιπροσωπίες από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Podemos.

Στην Φραγκφούρτη έχουν φτάσει 60 λεωφορεία από 39 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης, ενώ Γερμανοί διαδηλωτές ναύλωσαν ειδικό τραίνο από το Βερολίνο.

Τα νέα γραφεία της ΕΚΤ κόστισαν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για έναν ουρανοξύστη ύψους 185 μέτρων από ατσάλι και γυαλί, που ανεγέρθηκε στις όχθες του ποταμού Μάιν, παραπόταμου του Ρήνου που διασχίζει την οικονομική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το κτήριο θα εγκαινιάσει ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, στις 11:00 τοπική ώρα, παρουσία τουλάχιστον 60 προσκεκλημένων, εκ των οποίων όμως – λόγω της μαζικής κινητοποίησης αλλά και της τρέχουσας ελληνικής κρίσης – μόνο 20 δεν θα σχετίζονται με την ΕΚΤ.
 

No comments:

Post a Comment