Tuesday 9 September 2014

τρεις προσευχές την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) κι ένα τάμα κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο

σε περίπτωση υποτροπής τα τάματα να γίνουν κάθε βδομάδα


Απάνθρωπο και αντιεπιστημονικό το "τσεκούρι" του Βορίδη στις εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ
 
09 Σεπτεμβρίου 2014

Ως απάνθρωπες και αντιεπιστημονικές καταγγέλλονται οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες έχουν ως κεντρικό άξονα τη μείωση του κόστους στα πρότυπα του βρετανικού και αμερικανικού συστήματος υγείας.

Πράγματι, όπως έγινε γνωστό χθες ο υπουργός Υγείας έβαλε φρένο στις διαγνωστικές εξετάσεις για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών όπως είναι ορισμένες μορφές καρκίνου (σ.σ. καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καρκίνος του προστάση, καρκίνος του μαστού) αλλά και εξετάσεις καρδιακών ασθενών που έχουν χειρουργηθεί.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τις νέες συνταγογραφικές οδηγίες, το τεστ Παπανικολάου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί σε γυναίκες που είναι μικρότερες από 21 ετών και σε όσες είναι πάνω από 65 ετών, ενώ ενδείκνυται έλεγχος κάθε τρία χρόνια. Μέχρι τώρα, όλες οι γυναίκες, από τη στιγμή που ξεκινούσε η σεξουαλική τους ζωή, είχαν τη δυνατότητα να κάνουν τεστ και να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, η εξέταση για καρκίνο του προστάτη, δεν θα δικαιολογείται σε άντρες κάτω των 40 ετών και πάνω από 75 και σε εκείνους που πάσχουν από συνυπάρχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται όμως σε άντρες πάνω από 50 ετών και σε άνδρες μεταξύ 45 και 50 ετών, εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που έχει προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών και σε άντρες μεταξύ 40 και 45 ετών, εφόσον έχουν πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία κάτω των 65 ετών.

Στο σχετικό ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2243 της 18ης Αυγούστου 2014, αποκαλύπτεται εκτός των άλλων και η προχειρότητα του υπουργείου Υγείας, αφού κάτω από κάθε κατηγορία εξέτασης στην οποία τίθενται όροι γίνεται αναφορά στην «πηγή» και στον «δικτυακό τόπο» απ' όπου αντιγράφηκε, όπως γράφει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών.

Για παράδειγμα, για την εξέταση σιδήρου ή των ορμονών θυρεοειδικής λειτουργίας, το υπουργείο αντέγραψε από το υπουργείο της Βρετανικής Κολομβίας, δυτικής επαρχίας του Καναδά «Πηγή: Ministry of Health British Columbia, Δικτυακός Τόπος: www.bcguidelines.ca. Iron Deficiency – Investigation and Management» και «Πηγή: Ministry of Health British Columbia, Δικτυακός Τόπος: www.bcguidelines.ca. Thyroid Function Tests in the Diagnosis and Monitoring of Adults. http://www.bcguidelines.ca/guideline_thyroid.html (09.05.14)» αντίστοιχα.

Ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού Ηλίας Σιώρας εξηγεί στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι: «Το ΠΑΠ τεστ δεν θα γίνεται για όλες τις ηλικίες και κάθε χρόνο, το ίδιο και για τον προστάτη και τον μαστό. Επομένως, κόβονται οι προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τους πιο συχνούς καρκίνους. Οταν εφαρμόζεται μια τέτοια πολιτική, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι καρκίνοι».

«Οι οδηγίες απωθούν τους πολίτες από το να πάνε να εξεταστούν», εξηγεί και προσθέτει: «Είναι αδίστακτοι. Όπως και το πρόγραμμα Υγεία 2020 – Ευρώπη 2020, το οποίο προωθεί περικοπές και τις μετακυλύει στους πολίτες. Με λίγα λόγια, η υγεία χρηματοδοτούμενη από την τσέπη του αρρώστου. Δεν πρέπει να υποκύψει ο κόσμος. Να αντιδράσει, να διεκδικήσει, γιατί τα έχει δουλέψει».


No comments:

Post a Comment