Thursday 31 July 2014

όπως λέγανε και οι φίλοι μας οι Βαβυλώνιοι...


η αδιαφορία είναι μισό γαμήσι

Η Pilion Trust είναι μια οργάνωση αλληλεγγύης για τους φτωχούς. Τα τελευταία χρόνια η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατά 60%, όπως και η βοήθεια από δωρεές κατά 20%. Έτσι οι άνθρωποι της Pilion  σκέφτηκαν να κάνουν λίγο θόρυβο παραπάνω με μια νέα και έξυπνη, αλλά και για μερικούς αμφιλεγόμενη εκστρατεία που ονομάζεται "Fuck The Poor". Η εκστρατεία άρχισε να "τρέχει" τον Απρίλιο κι έχει σαν σλόγκαν ένα μήνυμα, το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση λέει: "Ξέρουμε ότι ενδιαφέρεστε. Παρακαλούμε να ενδιαφέρεστε αρκετά, ώστε να το κάνετε και έμπρακτα.".

Όπως θα δείτε και στο video πιο κάτω, η εκστρατεία αυτή είχε αρκετά στοιχεία κοινωνικού πειράματος, με διάφορα χρήσιμα συμπεράσματα να βγαίνουν.

Είμαι βέβαιος ότι θα χρησιμοποιηθεί σε αρκετά αμφιθέατρα, από διδάσκοντες θεμάτων κοινωνικής ψυχολογίας ή σημειολογίας της επικοινωνίας, μέχρι εισηγητές σεμιναρίων marketing και τεχνικών πωλήσεων.

Αυτό που έκαναν ήταν να βάλουν έναν άνδρα να "φοράει" ένα πλακάτ με το προβοκατόρικο μήνυμα "Γαμήστε τους φτωχούς" και να κάνει έρανο σ’ένα πολυσύχναστο δρόμο. Με κρυφές κάμερες κατεγράφησαν οι οργισμένες αντιδράσεις πολλών περαστικών.

Μετά από λίγες ημέρες ο άντρας έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα, έχοντας όμως αυτή τη φορά το μήνυμα "Βοηθήστε τους φτωχούς". Η διαφορά στη σημασία που του δίνανε οι περαστικοί, είναι χαρακτηριστική για πολλά.

       

No comments:

Post a Comment