Tuesday 27 May 2014

αυτός, ο άοκνος υπερασπιστής του Συντάγματος reloaded


Για δυσαρμονία κάνει λόγο ο Βενιζέλος και ζητά προσφυγή στις κάλπες

27 May 2014

Τη δυσαρμονία της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης και της λαϊκής βούλησης επικαλείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τις ευρωεκλογές του 2009 και ζητά άμεσα την προσφυγή στην κάλπη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου. Το (όχι και τόσο) μακρινό 2009, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε στις ευρωεκλογές με διαφορά 4 και κάτι μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή που κυβερνούσε με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Έσπευσε τότε να θέσει θέμα εκλογών, να μιλήσει για δυσαρμονία της βούλησης του εκλογικού σώματος με τον συσχετισμό δυνάμεων στο Κοινοβούλιο και την τυπική πλειοψηφία της ΝΔ.

Χθες μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, επικαλούμενος δυσαρμονία και έλλειψη νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση και κυρίως του κ.Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε "μη σοβαρές" τις ενέργειες του κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι ανάγκασε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει ακροατής της "αντισυνταγματικής πρότασής του".

"Ο κ. Τσίπρας με το σημερινό του διάβημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον έφερε σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθιστώντας τον ακροατή της αντισυνταγματικής του πρότασης.  Με αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας παραποιεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας και το Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο προβλέπει με πολύ σαφή τρόπο στο άρθρο 41 πότε και πώς διαλύεται η Βουλή. Άρα, η αντικοινοβουλευτική ερμηνεία του Συντάγματος είναι μια συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και φυσικά δείχνει ότι δεν υπάρχει θεσμική συνέπεια και σοβαρότητα στις ενέργειες του", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα πως, εάν οι εκλογές της Κυριακής ήταν Εθνικές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφάλιζε άνετη πλειοψηφία με μεγάλο αριθμό εδρών.

«Έρχεται να μας πει σήμερα ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης, θέτει ζήτημα ανατροπής, ζητεί εκλογές επικαλούμενος το Σύνταγμα, τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ύπαρξη "προφανούς δυσαρμονίας" μεταξύ της λαϊκής βούλησης και της σύνθεσης της Βουλής, όπως αυτή έχει προκύψει τον Ιούνιο του 2012» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Απευθυνόμενος δε στον κ. Τσίπρα τον «ενημέρωσε ότι η σχετική συνταγματική διάταξη έχει αλλάξει ριζικά το 1986».

πηγή: alterthess

No comments:

Post a Comment