Friday 2 May 2014

europasithisiabank


TO ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ EUROBANK!!!

[απόσπασμα]

[…]
Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ) και με δανεισμό επένδυσε το 2013 5,8 δις ( στα 1,54 ευρώ τη μετοχή ) στην αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank και ανέλαβε το 95% του μετοχικού της κεφαλαίου, μιας και οι ιδιώτες μέτοχοί της δεν έβαλαν καθόλου το χέρι στην τσέπη κι απείχαν από την στήριξη της Τράπεζας, την οποία βούλιαξαν.

Το Δημόσιο, επίσης, αγόρασε προνομιούχες μετοχές της Eurobank ύψους 1,25 δις, ενώ παρέδωσε στην Eurobank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ( ΤΤ), προσφέροντας ως fundingap στη Eurobank 4,06 δις και 550 εκ. για την ανακεφαλοποίησή του. Ταυτόχρονα, δόθηκαν στην Eurobank 760 εκ. για το fundingap της Proton Bank και 550 εκ. για την ανακεφαλοποίηση της τελευταίας, ενώ η Eurobank έλαβε και fundingap για την Aspis 300 εκ.

Με δύο λόγια στη Eurobank προσφέρθηκαν από το ελληνικό δημόσιο, με διαφορετικούς τρόπους για τη «διάσωσή» της και την απαράδεκτη σκανδαλώδη μεταβίβαση του ΤΤ αλλά και άλλων μικρότερων τραπεζών, ποσά ασύλληπτου μεγέθους της τάξης των 13,2 δις κατά την πρόσφατη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank συνέβησαν τα εξής τινά:

Δεν επετράπη στο Δημόσιο ( μέσω του ΤΧΣ ) να συμμετάσχει σε αυτήν την αύξηση, ενώ αντιθέτως δόθηκε η δυνατότητα να γίνει η αύξηση αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια σε τιμές μετοχής ( 0,31) πολύ κατώτερες από την τιμή κτήσης του δημοσίου (1,54), κατώτερες ακόμα και από την τρέχουσα Χρηματιστηριακή αξία τους!

Επειδή, όλα τα παραπάνω επέσυραν βαρύτατες ποινικές ευθύνες, η κυβέρνηση προκειμένου να «καλυφθεί» η ίδια και η Διοίκηση του ΤΧΣ ψήφισε πρόσφατα νομοθετική ρύθμιση που επέτρεπε να διαπραχθούν σε βάρος του δημοσίου όλα τούτα τα σκανδαλώδη!!!

Το αποτέλεσμα της ΑΜΚ της Eurobank ήταν οι ιδιώτες ( κερδοσκοπικά fund κατά κύριο λόγο ) που συμμετείχαν με 2,86 δις ευρώ ( 0,31 ανά μετοχή ) να ελέγξουν το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ενώ το δημόσιο που κατέβαλε στην προηγούμενη αύξηση 5,8 δις ( 1,54 ανά μετοχή ) και κατείχε το 95%, να περιοριστεί τώρα στο 35% του μετοχικού κεφαλαίου, χάνοντας τον έλεγχο της Τράπεζας.

Αυτό το 35% της Eurobank με τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας αντιπροσωπεύει περίπου 2 δις.

Ετσι το δημόσιο ( συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων ( ΤΕΚΕ) που κατέβαλε με διάφορους τρόπους στην Eurobank 13,2 δις το τελευταίο διάστημα, περιορίστηκε ως εκ θαύματος να διαθέτει τώρα μόνο 2 δις και επιπλέον να έχει παραδώσει την Τράπεζα στα πιο ακραία κερδοσκοπικά συμφέροντα.

Είναι σαφές ότι, χωρίς στη χώρα να πάρει κανείς μυρωδιά, το δημόσιο, εξαιτίας των χειρισμών του στη Eurobank, απώλεσε πάνω από 11 δις!!! Κατά τ’ άλλα λεφτά δεν υπάρχουν!

Και αυτές οι σκανδαλώδεις απώλειες είναι πολύ περισσότερες αν εξετάσουμε τις σκανδαλώδεις πρακτικές του δημοσίου και στις άλλες τράπεζες.
[…..]
 
όλο το άρθρο στο iskra

No comments:

Post a Comment