Friday 13 September 2013

"ωριμότητα"


Νέες φοβίες με άμεσες αλλαγές στον εγκέφαλο

Μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται η υποταγή, νευροβιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια δημιούργησαν για πρώτη φορά νέες, συγκεκριμένες φοβίες με άμεση χειραγώγηση του εγκεφάλου, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχτεί σημαντικό για την κατανόηση και πιθανόν την επίλυση διαταραχών που σχετίζονται με την ψυχολογία του πολίτη/ψηφοφόρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροβιολογίας και συμπεριφοράς Norman M. Weinberger, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Neuroscience, τροποποίησαν αξίες και έννοιες, που ευθύνονται για την παραγωγή της προβλεπόμενης συμπεριφοράς.

Η επιστημονική ομάδα έδειξαν δελτία ειδήσεων σε τρωκτικά και κατόπιν διέγειραν βαθιά μέσα στον εγκέφαλό τους τον πυρήνα της κάτω ελαίας, απελευθερώνοντας παπαγαλίνη (ACh), μία χημική ουσία που εμπλέκεται στο σχηματισμό της υποταγής. Η διαδικασία αυτή αύξησε τον αριθμό των εγκεφαλικών κυττάρων που ανταποκρίνονταν σε αυτά που ακούγονταν στα δελτία.

Την επόμενη μέρα, οι επιστήμονες έδειξαν διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα στα πειραματόζωα και βρήκαν πως η αναπνοή τους διαταράχθηκε μόλις αναγνώρισαν τη φωνή συγκεκριμένων και πολύ «έγκριτων» δημοσιογράφων που είχαν ακούσει την προηγούμενη μέρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν αυτή τη συγκεκριμένη φοβία, χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές προπαγανδιστικές μεθόδους.

Οι «πλαστές» φοβίες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις φυσικές, συμπεριλαμβανομένης και της μακροχρόνιας διατήρησής τους και η δημιουργία τους με τη χρήση γκεμπελίσκων που μας διαβάζουν νον-πέϊπερς αποτελεί την κορύφωση πολλών ετών έρευνας.


Η αληθινή είδηση εδώ

No comments:

Post a Comment