Tuesday 18 June 2013

"μας ψεκάζουνε, για να μην ξυπνήσουμε και πάρουμε την Πόλη"

Κλασσική περίπτωση fnord: το φημολογούμενο "σχέδιο δολοφονίας" του Κώστα Καραμανλή, ο Σουλεϊμάν και οι υπήκοοι
 
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013 by @νοητος
 
Το φημολογούμενο σχέδιο δολοφονίας του λατρεμένου μας πρώην πρωθυπουργού, αποτελεί ένα κλασσικό παράδειγμα fnord, μιας είδησης που ο εκπαιδευμένος εγκέφαλος ενός δεισιδαίμονα ταλμπάν της επίσημης πραγματικότητας όσο και ενός τελειωμένου δεισιδαίμονα συνομωσιολόγου, έχει μάθει να αντιμετωπίζει με πλήρη αποκλεισμό κάθε είδους κριτικής σκέψης. Όλοι αυτοί που τις προηγούμενες δεκαετίες χρησιμοποιούσαν καθημερινά δεκάδες διαφορετικές διατυπώσεις του επιχειρήματος "ναί, αλλά οι δικοί μας είναι λίγο λιγότερο κλέφτες", τώρα είναι σε θέση να αποφανθούν ακαριάια για ένα ζήτημα για το οποίο είναι αντικειμενικά αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα έστω και την παραμικρή λεπτομέρεια.

   Αγνοώντας την παράνοια της "κοινής" λογικής, δεν θα ασχοληθώ καθόλου με την αλήθεια ή την πλάνη της είδησης, πράγμα ούτως ή άλλως μάταιο, αλλά θα αναρωτηθώ για ποιό λόγο θα έπρεπε αυτή η είδηση να μας απασχολεί, και δεν θα βρώ κανέναν. Σύμφωνα με την φήμη, η Ρώσικη μυστική υπηρεσία FSB μετά από "εμπλοκή" διάρκειας 30 δευτερολέπτων, απέτρεψε ομάδα 19 πρακτόρων από την υλοποίηση της δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού. Η δολοφονία αυτή θα είχε σαν στόχο την ανακοπή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, έτσι ώστε οι οργανωτές της να προχωρήσουν στην οικονομική ισοπέδωση της χώρας και την λεηλασία του κράτους που ακολούθησε. Για να δούμε αν η είδηση είναι άξια λόγου, θα υποθέσουμε οτι είναι αληθινή, πράγμα που όπως έχουμε αναφέρει έιναι εντελώς αδύνατο να διευκρινίσουμε.

   Σύμφωνα με τον μύθο που γοήτευσε τους οπαδούς της ΝΔ, μετά την ματαίωση της δολοφονίας, ο γενναίος αλτρουϊστής ηγέτης, προχώρησε στην  ενέργεια που κάθε υπήκοος θα επιθυμούσε: δεν ανακοίνωσε τίποτα και άφησε τη χώρα να καταστραφεί για να σώσει το τομάρι του. Χωρίς να πεί τίποτα στους ραγιάδες, προκήρυξε εκλογές στις οποίες όπως ίσως θυμάστε το κόμμα του πρακτικά ΔΕΝ συμμετείχε, ενώ ο ίδιος εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από την επικαιρότητα, χωρίς ποτέ να εμφανιστεί ξανά. Με αυτή την διακριτική αντιμετώπιση, ο λατρεμένος ηγέτης κατάφερε να περισώσει το πολυτιμότερο αγαθό της χώρας, τον εαυτό του, με μικρό τίμημα τον εξευτελισμό του έθνους και την οικονομική εξόντωση του λαού.

   Τους τελευταίους μήνες, όταν κάποιος από τους καψερούς εναπομείναντες οπαδούς της ΝΔ μου εξιστορεί με μεγάλη υπερηφάνεια  και αίσθημα δικαίωσης τον παραπάνω μύθο , μου προκαλεί συνήθως ένα μειδίαμα, επειδή λανθασμένα και σχεδόν ασυνείδητα υποθέτω ότι ο τρόπος που ερμηνεύει τα γεγονότα είναι αποτέλεσμα της πολύ χαμηλής νοημοσύνης του. Τελευταία συνειδητοποίησα οτι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

  Σαν άνθρωπος που έμαθε να διαβάζει από τα Marvell Comics, θεωρούσα τον ηρωισμό και την αυτοθυσία ενός πρωθυπουργού σαν κάτι αυτονόητο. Αντίθετα ο Ελληνάρας που πιστεύει ότι το τομάρι του είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, θεωρεί ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να καταστρέψει κάποιος την πατρίδα του για να εξασφαλίσει τη ζωούλα του. Ο Ελληνάρας γνωρίζει ότι αν ποτέ του δωθεί κάποια εξουσία θα φερθεί στους συναθρώπους του σαν ζώα, οπότε επικροτεί την ίδια συμπεριφορά στους ηγέτες του. 

   Όπως είπε και ο Κθούλου, οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους μοιάζουν.

πηγή: fnordtrail

No comments:

Post a Comment