Friday 26 April 2013

Το Φραουλικό Δίκαιο και η αριστερή στροφή που αγνοείται...


Οι φράουλες ανήκουν σε αυτόν που τις μαζεύει
Techie Chan

[.....]
Τι θα έκανε λοιπόν ο δικτάτορ τέκι στην περίπτωση της μανωλάδας? Θα είχε κι αυτός σύνθημα φυσικά γιατί η επικοινωνία είναι σημαντικό πράγμα. Αλλά το σύνθημα θα είχε περιεχόμενο και όραμα για να ανθίσουν χίλιες ψυχές στα πόδια του (του συνθήματος, όχι του δικτάτορα). Το σύνθημα θα ήταν -ναι καλά το φανταστήκατε- ο τίτλος του άρθρου. Η φράουλα είναι όπως είπαμε και στην αρχή προϊόν εντάσεως εργασίας. Άρα αυτός που την μαζεύει, είναι αυτός που αξίζει να πληρωθεί τα περισσότερα για δαύτη. Κι αυτό είναι ένα σύνθημα με το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ταυτιστούν. Την κατάργηση της δουλείας, δηλαδή της εκμετάλλευσης της υπεραξίας των άλλων. Πως θα το έκανε ο δικτάτωρ αυτό? Τώρα πάνω στην τούρλα του σαβάτου, τώρα που οι μανωλαδιώτες νιώθουν την καυτή πατάτα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν. Τώρα που νιώθουν σαν ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από το άουσβιτς. θα έστελνα το κλιμάκιο μου από διάφορους γλυκομίλητους και κοινωνικά ευχάριστους ανθρώπους. Που πολύ γλυκά θα τους εξηγούσαν αυτό που και οι ίδιοι παραδέχονται στην κατάπτυστη ανακοίνωση τους. Πως χωρίς αράπηδες, δεν έχει φράουλες. Εκεί λοιπόν τους προσφέρεις μια διέξοδο. Κρίση ξε-κρίση θα πρέπει να μοιραστούν 50-50 την επιχείρησή τους με τους αράπηδες (έλληνες ή ξένους) που θα δουλέψουν για δαύτη.

Ναι ξέρω κανείς από τη σημερινή κοινωνία της μανωλάδας δεν θα το δεχόταν αυτό. Γιαυτό και το κλιμάκιο θα τους έλεγε ότι ο δικτάτωρ είναι πάρα πολύ συγχυσμένος κι όποιος δεν συμφωνήσει στο σχέδιο με τις fairtrade φράουλες, θα φάει τέτοιο μποικοτάζ πανευρωπαϊκά που θα αναγκαστεί να τις βάλει στον κώλο του. Και η συχνότητα που θα ακούγεται η φράση, “κωλοφράουλες μανωλάδας” θα είναι μεγαλύτερη από το κλίση του επιθέτου αντιμνημονιακός-ή-ό. Διότι ρε μαλάκα ποιος θέλει να του θυμίζουν ότι οι φράουλές του είναι βαμμένες στο αίμα? Ποιος δεν θα κάνει retweet και like στο facebook μια θέση που μόνο οι ψυχοπαθείς τζήμεροι θα αρνηθούν και για την οποία έχουν δει 150 χολυγουντιανα έργα από τότε που καταργήθηκε η δουλειά δηλαδή βαριά 150 χρόνια? 

Τώρα βέβαια οι παραγωγοί πάλι δύσκολα θα συμφωνήσουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν πολλές εναλλακτικές. Ή θα πρέπει να στραφούν προς τον ΓρΑΠ που τους εκθείαζε περιμένοντας για βοήθεια, ή προς τη χρυσή αυγή. Που θα θελήσει να αντικαταστήσει τους βρωμο-αράπηδες με έλληνες καθαρούς αραπάδες. 

Επειδή δυστυχώς όμως το λογότυπο της σβάστιγκας δεν έχει αρκετό marketability στην ουσία οι παραγωγοί θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να συμφωνήσουν μαζί σου. Κάτι που θα βοηθηθεί από τους γλυκομίλητους ανθρώπους του κλιμακίου που είτε με τη φοβέρα, είτε με το φιλότιμο, θα πείσουν τους μανωλαδιώτες να πάψουν να νιώθουν σαν τα χωριά πέριξ των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Δύσκολο? Ναι είναι δύσκολο. Αλλά στην ουσία είναι ελαφρύς περίπατος εμπρός στα πράγματα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο σύριζα ως κυβέρνηση. Άρα μπορούν να το δουν κι ως προπόνηση. Και ταυτόχρονα όταν το κάνεις αυτό για 5 πράγματα θα δημιουργήσεις έναν πόλο γύρω από τον οποίο μπορούν οι άνθρωποι να σταθούν και να παλέψουν γι’αυτά. Να σε υποστηρίξουν και να ξέρουν γιατί. Να βγουν στον δρόμο να ψήσουν τον γείτονά τους, τη μαμά τους και τον ξάδερφο που φοβάται τις καταθέσεις του και να σε κάνουν viral για να χρησιμοποιήσω μια φράση της μοδώς που θα χρησιμοποιούσε και η τελευταία πιαρατζού. Να πάνε στη δραχμή, στο σοσιαλισμό ακόμα και στο διάβολο διότι ξέρουν τι θέλουν να κάνουν*. Ακριβώς τώρα που οι άνθρωποι ψάχνουν το καινούργιο παράδειγμα, διότι ο παλιό μας τελείωσε. Κι αυτό δυστυχώς ο σύριζα είναι εμφανές πια πως δεν το καταλαβαίνει.
* όπως έγραψε κι ένας άλλος βρωμερός καραγκιοζης προφητικά πριν τις εκλογές:

 Δε βρέθηκε κανείς να σας πεί για τις βλαβερές συνέπειες του ετεροκαθορισμού; Για το πόση ηττοπάθεια ζέχνει το να τρέχεις πίσω απ’ τον αντίπαλο, να του επιτρέπεις να καθορίζει την ατζέντα σου αντί να μπαίνεις μπροστά, να λάμπεις αυτόφωτα, να εμπνέεις, να συναρπάζεις, να αφήνεις τους άλλους να προσπαθούν να εξηγούν τη σκόνη σου που αναπνέουν στο πέρασμά σου απ’ την υποδεέστερη ύπαρξή τους;

Είστε η πλευρά του Καλού, αυτό να μας δείξετε, όχι ποιοί είναι οι κακοί, αυτό το ξέρουμε, το βιώνουμε.

Είστε Τζεντάϊ, μην αφήνετε το Άστρο του Θανάτου να καθορίζει την ατζέντα στο γαλαξία."
[......]

όλο το άρθρο στον τέκι

No comments:

Post a Comment