Monday 11 March 2013

Μεσαίωνας

"σώζοντας" το ευρώ, χάσαμε όλα τα άλλα..


Αθωώθηκαν δραπέτες στη Θεσπρωτία λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης

07/03/2013


Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηγουμενίτσας να αθωώσει 15 κατηγορούμενους για απόδραση κρατούμενους, επειδή οι συνθήκες κράτησής τους ήταν «άθλιες και άκρως επικίνδυνες για ανθρώπινα όντα».

Το Δικαστήριο θεώρησε ότι οι 15 αλλοδαποί κρατούμενοι που δραπέτευσαν ομαδικά στις 30 Σεπτεμβρίου από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας δεν έπρεπε να κριθούν ένοχοι για «απόδραση κρατουμένου», καθώς διέπραξαν το αδίκημα ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση ανάγκης που αποκλείει τον καταλογισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, οι 15 μετανάστες είχαν στοιβαχτεί μαζί άλλους 13 κρατούμενους σε ένα χώρο 15 τ.μ. χωρίς να τους επιτρέπεται προαυλισμός, χωρίς να έχουν νερό να πιουν ή να πλυθούν και χωρίς να έχουν στρώμα για να κοιμηθούν.

«Δραπετεύσατε από τον εξευτελισμό γι' αυτό είστε αθώοι» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πλημμελειοδίκης Αθ. Τερζούδης.

Την απόφαση του Δικαστηρίου ήδη χαιρετίζουν νομικοί, δικηγορικοί σύλλογοι καθώς και σύλλογοι σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Στο σκεπτικό της υπ΄αριθμόν 682/2012 απόφασης του Δικαστηρίου σημειώνεται ανάμεσα στα άλλα:

«Η πράξη αυτή (σ.σ. της απόδρασης) είναι αρχικά και τελικά άδικη και επιπλέον αρχικά καταλογιστή σε καθένα των δραστών της. Όμως αποδείχθηκε επιπλέον ότι οι συνθήκες κράτησης που βίωναν οι κρατούμενοι μέχρι την ημέρα απόδρασής τους και ειδικότερα ο πρώτος επί εννέα μήνες, ο δεύτερος επί ένα μήνα, ο τρίτος επί 16 ημέρες, ο τέταρτος επί 17 ημέρες, ο πέμπτος επί 30 ημέρες, ο έβδομος, όγδοος και ένατος επί 18 ημέρες, ο δέκατος επί 32 ημέρες, ο ενδέκατος επί 34 ημέρες, ο δωδέκατος επί 31 ημέρες, ο δέκατος τρίτος επί 36 ημέρες, ο δέκατος τέταρτος επί 35 ημέρες και δέκατος πέμπτος επί 45 ημέρες είναι άθλιες και άκρως επικίνδυνες για ανθρώπινα όντα».

πηγή: tanea

No comments:

Post a Comment