Sunday 25 November 2012

Αν θέλετε χρυσό, ανοίξτε τις θυρίδες.

Με πορεία ξεκίνησε η «εβδομάδα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού»


φώτο:Του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη/FosPhotos

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση χρυσωρυχείων στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ήταν η πρώτη μέρα δράσης της «εβδομάδα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού». Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις ενημέρωσης σε Γιάννενα, Αθήνα και Αγρίνιο.

Διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική και τη Θράκη, συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο της πόλης και παρέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο του δημάρχου Γ. Μπουτάρη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης προς το προξενείο του Καναδά, όπου παρέδωσαν εκ νέου ψήφισμα. Τελικά η πορεία κατέληξε στον Λευκό Πύργο.

«Η σημερινή κινητοποίηση μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό μήνυμα προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, που πρόκειται να βγάλει την απόφασή του ως το τέλος του χρόνου. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ κοντά στα βουνά της Χαλκιδικής, όπου αν πραγματοποιηθεί η «επένδυση», όχι μόνο θα καταστραφούν δάση και αποθέματα νερού, αλλά και θέσεις εργασίας στον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη δασοκομία, τη μελισσοτροφία, ενώ η αέρια ρύπανση (κύρια διοξείδιο του θείου που προκαλεί όξινη βροχή) προβλέπεται να φτάνει έως και τη Θεσσαλονίκη εάν πνέουν ανατολικοί άνεμοι», δήλωσε ο Οδυσσέας Χιλιτίδης, από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε και παρέμβαση στην Αθήνα, στην είσοδο των γραφείων των τριών εταιρειών (Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός, Μεταλλεία Χαλκιδικής) στη Β. Σοφίας, όπου τοποθετήθηκαν κούτσουρα και άλλα ξύλα με το πλακάτ «Ενθάδε κείται το δάσος των Σκουριών».

πηγή: tvxs

No comments:

Post a Comment