Monday 20 August 2012

αέρας κοπανιστός


 [....]

Το έπραξε πρώτη η Ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα. Εξέδωσε η ΙΔΙΑ χρήμα, παρακάμπτοντας την ΕΚΤ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 70+ δις Ευρώ. Και τι τα έκανε; Τα έδωσε στις Ιρλανδικές Τράπεζες. Το πρόγραμμα βαφτίζεται «ΕLA». «Έκτακτη βοήθεια ρευστότητας». Πως λειτουργεί; Δεν μας λένε. Μαθαίνουμε ότι πρόκειται για μια "δανειακή γραμμή" μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και των Ιδιωτικών Τραπεζών. Οι «κρατικές» κεντρικές τράπεζες δανείζουν τις ιδιωτικές τράπεζες, όχι τα κράτη. Και τα δανείζουν με τι όρους; Και τι χρήμα; Από το πουθενά! 
Θεωρίες συνταξιοδοτημένης σκέψης;

Ποσώς μας ενδιαφέρει γιατί το έκανε η Ιρλανδία. Σημασία έχει ότι το έκανε. Και το έκανε με την ανοχή της ΕΚΤ, η οποία μπορούσε να το μπλοκάρει, όπως κάθε συναλλαγή πάνω από 500 εκ. ευρώ. Δεν το έκανε, το ανέχτηκε, ίσως το πριμοδότησε. Και 70 δις, φίλοι αναγνώστες, είναι ΠΑΡΑ πολλά χρήματα (σε μια χώρα που η "βοήθεια" έφτασε το 110% του Ιρλανδικού ΑΕΠ) – χρήματα που όταν πρόκειται για τα κράτη, οι Σοιμπλομπαρόζοι απαιτούν χτυπώντας την γροθιά στο τραπέζι, να δοθούν από τους φορολογούμενους. Πιστεύετε πραγματικά ότι όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα τα οποία ζήτημα είναι αν όλα αποτιμώνται σε 25-30δις ευρώ, αν είχαν προέλθει από αέρα, θα άλλαζε κάτι στο σύστημα; Τίποτα, τρίχα δεν θα κουνιόταν. Υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει το αντίθετο, όταν η Ιρλανδία το έκανε για 70 δις ή η ΕΚΤ και η FED έχουν ήδη δώσει τρις; Έγινε κάτι; Είναι προτιμότερο να επιβάλεις και νέα  μέτρα στον εξουθενωμένο Ελληνικό λαό (που επί της ουσίας οι 7 στους 10 ΔΕΝ ψήφισαν ποτέ αυτό), αντί να τα πάρεις από τον Προβόπουλο ή τον Ντράγκι, έτσι όπως τα δίνουν (στο δεκαπενταπλάσιο!) στα «τραπεζικά ιδρύματα»; Τι είναι τα κοινωνικά σύνολα; Πελατάκια.

Παίζουμε με τις ζωές των ανθρώπων, όπως παίζουμε μονόπολι.

Τελικά, υπάρχει ζωή στην «Ευρώπη του Ευρώ»; Φοβόμαστε πως όχι. Θα μας επιτρέψετε μάλιστα να φοβόμαστε για το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα θέλατε να μας φοβίζει. Το να μην είμαστε δίπλα σας, κοντά σας, μαζί.

Συγνώμη κύριοι, αλλά οι λαοί έχουν ιστορία, έχουν και επιλογές. Για τους λαούς δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Είναι δε αξίωμα νομικό, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 11 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ (κυρ. ν. 2462/1997), ότι «Κανείς δεν φυλακίζεται αποκλειστικά λόγω της αδυναμίας του να εκπληρώσει συμβατική υποχρέωση». ΕΙΔΙΚΑ όταν ο αντισυμβαλλόμενος του, ΣΥΝΕΒΑΛΕ στην μη εκπλήρωση. Είστε συνυπαίτιοι, είστε κατ’ ακριβολογία οι βασικοί υπεύθυνοι. Φυλακίζετε τους έρμους τους λαούς, στα νομισματικά σας κλουβιά και ψευτοδιλήμματα. Φασισμός.

Όσοι αποσιώπησαν ή παρέλειψαν αυτές τις εναλλακτικές είναι πολιτικοί και οικονομικοί εγκληματίες και θύματα τους είναι μια ολόκληρη κοινωνία. Αλλά ας είναι καλά η τρομολαγνεία, η λεξιπενία και το βαθύ σκοτάδι, κι από μοναχούς κανένα πρόβλημα…

Ως εδώ, ενδεχομένως λίγοι Έλληνες , αντιλαμβάνονται ήδη το τερατώδες: ότι και η δικιά μας «Τράπεζα της Ελλάδος», η οποία τάχα λειτουργεί προς όφελος του κράτους και αυτή, έχει η ΙΔΙΑ δανείσει (στοιχεία Απριλίου 2012) τις Ελληνικές τράπεζες με 59 δις Ευρώ. Με τι όρους; με τα ίδια «επιτόκια» του 1% της ΕΚΤ ; Τους ίδιους όρους αποπληρωμής (3ετία κλπ);

Σκοτάδι. Ναι ή όχι, είναι η ίδια Κεντρική Τράπεζα, που διαχειρίζεται τα εθνικά διαθέσιμα σε χρυσό, που νομοθετεί, που δεν ελέγχεται, που «εποπτεύει». Στην εποχή της μεγαλύτερης κακουχίας για αυτόν τον τόπο η ΤτΕ πατρονάρει τους ΙΔΙΩΤΕΣ και όχι το κράτος του οποίου η «Τράπεζα» είναι κατ’όνομα. 59 δις ευρώ, κοπανιστού αέρα. Τα λεφτά αυτά η ΤτΕ τα δημιούργησε από το τίποτα; Που τα βρήκε; Τα βαφτίζει δε στις Λογιστικές της Καταστάσεις με τον αθώο τίτλο «Λοιπές απαιτήσεις σε ευρώ έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων ζώνης ευρώ». Ομοίως, στην εβδομαδιαία ενημέρωση της, η ΕΚΤ χρησιμοποιεί τον όρο «Other claims on euro area credit institutions denominated in euro» (αριθμ.6). Εκεί έβαλε ο κ. Ντράγκι τον “ELA”.

Βλέπετε πως έχει καμουφλαριστεί το περιβόητο και υπερπολύτιμο εκδοτικό προνόμιο, το οποίο λειτουργεί μόνο για τους τραπεζίτες: Other claims on euro area credit institutions denominated in euro  -> ELA -> αέρας κοπανιστός για τους λίγους. 187 δις περίπου έχει δώσει ο Ντράγκι σε λίγους μήνες στους εκλεκτούς του ως «έκτακτη βοήθεια». Τι είδους «έκτακτη βοήθεια» είναι αυτή που στην Ελλάδα κλείνει ήδη 9 μήνες, κανείς δεν ξέρει. Στην μούγγα.

[...]

απόσπασμα από το άρθρο
Τα παραμύθια της Ευρωζώνης και οι επικίνδυνοι (Έλληνες) πολιτικοί
του epicurus2day

No comments:

Post a Comment