Thursday 19 July 2012

Η προτεσταντική ηθική του αγίου Κέρδους


ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΦΡΑΓΓΕΛΙΟ

July 17th, 2012 | Author: kartesios 

«Η ύφεση στις υπερχρεωμένες οικονομίες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, είναι ένα αναπόφευκτο στάδιο για την εξυγίανση τους». Τάδε έφη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η λέξη «εξυγίανση» με παραπέμπει αυτομάτως στη λέξη «κάθαρση». Και η «κάθαρση» στην αμαρτία.

Οι Έλληνες και οι Ισπανοί είναι αμαρτωλοί και πρέπει να εξαγνιστούν. Θεολογικό είναι άραγε το ζήτημα; Και ναι και όχι. Ναι, επειδή στην ιστορία των δογμάτων η «εργατικότητα», η «ηθική του καλού εργαζόμενου», η «παραγωγικότητα», είναι απαραίτητα στοιχεία του καλού καθολικού και στη συνέχεια προτεστάντη. Όχι, επειδή θα ήταν παράλογο να ερμηνευτεί η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας και της Ισπανίας αποκλειστικά και μόνο με θεολογικά κριτήρια.

Όμως, η λογική μιας πιστής προτεστάντισσας καγκελαρίου εμπεριέχει στοιχεία της πίστης της. Η οπτική της γωνία, όσο οικονομοκρατική κι αν είναι, διαθέτει σε μεγάλο βαθμό το τιμωρητικό στοιχείο.

Οι Έλληνες, οι Ισπανοί και οι λοιποί «τεμπέληδες» του Νότου πρέπει να εξαγνιστούν από το αμάρτημα της «νωχελικότητας» και να υμνήσουν τον θεό του χρήματος με προτεσταντικό τρόπο. Πρέπει να τιμωρηθούν, να μετανοήσουν και να δείξουν έμπρακτα τη μετάνοιά τους.

Η προτεσταντική αντίληψη των Γερμανών για τον δανεισμό αδύναμων οικονομιών δεν είναι κάτι καινούριο. Μέχρι και το BBC δε δίστασε να κάνει το συσχετισμό, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ ( http://www.tovima.gr/world/article/?aid=450304)

Άλλωστε, οι προτεστάντες με μεγάλη χαρά είχαν δεχθεί να υιοθετήσουν τις ιδέες του πολιτικοκοινωνικού κινήματος του Πουριτανισμού, ο οποίος υμνεί τον συντηρητισμό, τη νοικοκυροσύνη και την εργατικότητα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ατομική συμπεριφορά του ανθρώπου. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες και οι Ισπανοί δεν είναι απλώς «τεμπέληδες», αλλά κυρίως «αμαρτωλοί» και «πονηροί» που θέλουν να ζουν με τα λεφτά των «εργατικών» Γερμανών.

Οι Έλληνες και οι Ισπανοί, θα έπρεπε σύμφωνα με την προτεσταντική λογική να αυτομαστιγωθούν. Να επιδιώξουν την αγνότητα. Δεν το έπραξαν. Κακό του κεφαλιού τους. Τώρα το φραγγέλιο βρίσκεται στα χέρια της «ηγουμένης» Μέρκελ, η οποία δε διστάζει να το χρησιμοποιήσει με όλη της τη δύναμη.
Οι Έλληνες και οι Ισπανοί θα πρέπει να πονέσουν. Να σταματήσουν να γελάνε, να χαίρονται, να διασκεδάζουν. Πρέπει να ταπεινωθούν. Η δήλωση της Μέρκελ ότι στην Ελλάδα και την Ισπανία πρέπει να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, σε αυτό ακριβώς οδηγεί. Μεγαλύτερη ύφεση = περισσότερες απολύσεις, μεγαλύτερη φτώχια, περισσότερη εξαθλίωση.

Δεν πρέπει να μας φαίνεται καθόλου περίεργο το γεγονός ότι τα «παπαδάκια» της Μέρκελ εν Ελλάδι μιλούν διαρκώς για ανάπτυξη. Δεν εννοούν ότι θα αναπτυχθεί η Ελλάδα. Η Γερμανία θα αναπτυχθεί. Είναι η επιβράβευση των καλών πιστών. Των σκληρά εργαζόμενων. Των νοικοκυραίων και ηθικών αστών που κοιμούνται νωρίς για να ξυπνήσουν νωρίς και να υπηρετήσουν το χρήμα, το κέρδος, την Τάξη.

Ούτε τα κατάπτυστα δημοσιεύματα μερίδας του γερμανικού Τύπου, ούτε οι ταπεινωτικές δηλώσεις κάποιων γερμανών πολιτικών είναι «θλιβερές εξαιρέσεις» όπως αρέσει σε πολλούς να πιστεύουν. Είναι ο κανόνας. Μας περιφρονούν και το κάνουν όσο πιο έντονα και ξεκάθαρα τους επιτρέπει το «πολιτικά ορθόν» της δήθεν εξευγενισμένης Δύσης.

Ούτε το ενοχικό σύνδρομο που χώρεσε σε ένα «μαζί τα φάγαμε», αλλά εκφράστηκε κι εκφράζεται με διάφορους τρόπους από πολλά νεοφιλελεύθερα στόματα, είναι τυχαίο. Στο προτεσταντισμό, τα αισθήματα ενοχής πιέζουν για πράξεις εξιλέωσης και αν η πηγή της ενοχής είναι ο τρόπος ζωής, τότε αυτός ο τρόπος ζωής θα πρέπει ν’ αλλάξει για να αποδειχθεί η μετάνοια.

Το φραγγέλιο βρίσκεται στα χέρια της Μέρκελ. Όμως το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το «σώμα» μας βρίσκεται γονατιστό και δέχεται αδιαμαρτύρητα τον πόνο της μαστίγωσης. Δύο είναι τα τινά. Ή αποδεχθήκαμε το έγκλημα μας απέναντι στην προτεσταντική ηθική του «αγίου Κέρδους» ή ότι είμαστε απίστευτα μαζοχιστές. Ας διαλέξουμε.

πηγή: kartesios

No comments:

Post a Comment