Saturday 30 April 2011

Ο κόσμος το'χει τούμπανο





«Βοήθεια η Ελλάδα πνίγεται»
Δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου αναφέρονται εκ νέου στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Γερμανικά δημοσιεύματα χαρακτηρίζουν αδιανόητη την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές και αναφέρονται στα επίπεδα ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα, άλλα δημοσιεύματα τονίζουν την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα στην αναδιάρθρωση του χρέους της, άποψη που ενστερνίζεται τόσο ο Pieter Korteweg, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Rutte, όσο και ο αρθρογράφος του Bloomberg, Matthew Lyn.

«Οι εκκλήσεις των Ελλήνων χάνονται στην αγορά» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των Financial Times Deutschland, που επισημαίνουν πως «ακόμα κι αν οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες εξασκούνται σε συνθήματα περί αντοχής των Ελλήνων, οι περισσότεροι επενδυτές δεν τρέφουν πλέον ελπίδες για την Αθήνα. Η απόδοση, που απαιτούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν διετή ελληνικά ομόλογα, ανήλθε χθες σε επίπεδα άνω του 25%. Μ’ αυτά τα τρομακτικά επιτόκια η αρχικά προγραμματισμένη για τις αρχές του 2012 επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές καθίσταται αδιανόητη προσεχώς».
Σύμφωνα με την Die Welt, οι μετέχοντες στις αγορές εκτιμούν ότι οι υπερχρεωμένες χώρες θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση για να μπορέσουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους οικονομικά. «Το ερώτημα που απομένει είναι πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση», δηλώνει ο David Owen, ειδικός σε θέματα ομολόγων της επενδυτικής τράπεζας Jefferies». «Οι αγορές αφήνουν την Αθήνα να πέσει», γράφει η Der Tagesspiegel, που χαρακτηρίζει την Ελλάδα «βαρέλι δίχως πάτο», ενώ η La Stampa επισημαίνει πως ο Γιώργος Παπανδρέου κινδυνεύει να αναγκαστεί να επαναλάβει το «δυστυχώς, επτωχεύσαμεν» του Τρικούπη.

Οι Financial Times χαρακτηρίζουν «αναπόφευκτη» την αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα και η Wall Street Journal Europe υπογραμμίζει πως αυτό που θα πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να παραδεχθεί ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι καθ’ οδόν αντί να προσπαθεί να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει τον πανικό που έχει δημιουργηθεί μετά και την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 από την Eurostat.

Από την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει πως εάν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τότε ο Γερμανός φορολογούμενος θα πληρώσει ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού», αναφέροντας πως «τα ρίσκα από τα παλιά χρέη της Hypo Real Estate παραμένουν». «Μετά την κρατικοποίησή της η εν λόγω τράπεζα μπορεί να μετέφερε τις απαιτήσεις έναντι των ελληνικών ομολόγων στην Εταιρεία υπό Εκκαθάριση που δημιούργησε, αλλά τα ρίσκα σοβαρών απωλειών δεν αποσοβήθηκαν. Επειδή το γερμανικό κράτος είναι ο εγγυητής της Εταιρείας υπό Εκκαθάριση, θα πρέπει σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους να αναλάβει και την εξόφληση του λογαριασμού», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα Les Echos αναφέρει πως ότι η λογική υπαγορεύει να υπάρξει «παραγραφή ενός τμήματος του χρέους» ώστε η προσπάθεια που απαιτείται από την Ελλάδα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της να επανέλθει εντός των «ήδη πολύ στενών ορίων του εφικτού».

Εν τω μεταξύ, ο αρθρογράφος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, Matthew Lyn, μιλώντας στο Σκάι, τονίζει πως «τα νούμερα στις διεθνείς αγορές δείχνουν αναδιάρθρωση». «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης δε σημαίνει ότι δε θα συμβεί τελικά», προσθέτει. Παράλληλα, αναφέρει πως το πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα «δε μπορεί να βάλει την οικονομία σε δρόμο εξυγίανσης που θα της επιτρέψει μετέπειτα να αποπληρώσει το χρέος της». «Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο αντί να επιλύνεται. Πολύ απλά είναι αδύνατον να θέσει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος της ακολουθώντας αυτές τις πολιτικές», σημειώνει.

«Βοήθεια η Ελλάδα πνίγεται» αναφέρεται στον τίτλο άρθρου στην εφημερίδα Het Parool. Στο εν λόγω άρθρο σημειώνεται πως ο Pieter Korteweg, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, έκανε έκκληση το Σάββατο για παραγραφή ενός μεγάλου μέρους του εθνικού χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχουν απλά πάρα πολύ χρέος και η αύξηση των δαπανών των επιτοκίων δεν συμψηφίζεται πλέον με τις περικοπές. Ως εκ τούτου, τάσσεται υπέρ της μερικής διαγραφής των χρεών», αναφέρεται στο άρθρο.

Τέλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, ο Karsten Röbisch σημειώνει πως «η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια, διαψεύδοντας το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, όμως οι επενδυτές δεν ξεγελιούνται». «Υπολογίζουν σίγουρα ότι θα γίνει αναδιάρθρωση, όπως δείχνουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων», τονίζει.

πηγή: tvxs

No comments:

Post a Comment