Thursday 30 December 2010

Κόψαν έδρα από τον Αμυρά στο Δήμο Αθηναίων

Δήμος Αθηναίων
Ενσταση Αμυρά στο Πρωτοδικείο για την «κομμένη» έδρα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ |

Σήμερα Πέμπτη θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας ένσταση από τον επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμένουμε Αθήνα» κ. Γιώργο Αμυρά κατά της ανακήρυξης των δημοτικών συμβούλων για το Δήμο της Αθήνας. Μετά την αφαίρεση με δικαστική απόφαση της μιας από τις δύο έδρες του συνδυασμού «Επιμένουμε Αθήνα», ο επικεφαλής του και οι συνυποψήφιοί του που αναμένεται να συνυπογράψουν την ένσταση, κάνουν λόγο για παραβίαση κατ΄αντίθεση του Συντάγματος της ισοδυναμίας της ψήφου, η οποία προήλθε μάλιστα από... αστοχία του ίδιου του «Καλλικράτη» με το καλημέρα της εφαρμογής του νόμου.
Τι σημαίνει αυτό; «Δεν είναι δυνατόν το 7,4% των ψήφων να εκπροσωπείται από μια έδρα όταν το 5,8% εκπροσωπείται από δυο έδρες. Εδώ είναι το ζήτημα της ισοδυναμίας της ψήφου των πολιτών», επισημαίνουν από το επιτελείο της κίνησης πολιτών «Επιμένουμε Αθήνα», θέτοντας ζήτημα συνταγματικής τάξης. Επιπλέον, από την πλευρά Αμυρά τονίζεται ότι ο νόμος του Καλλικράτη στην πρώτη εφαρμογή του έχει τέτοια αστοχία που να αφαιρεί έναν σύμβουλο από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ψηφίστηκε από τους πολίτες να είναι 49μελές και όχι 48μελές, όπως «πετσοκόπηκε» από τα δικαστήρια.
Το μπέρδεμα, που έχει αναστάτωσει λίγο πολύ όλες τις παρατάξεις στο Δήμο Αθηναίων, προέκυψε κατά την έκδοση απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο ανακήρυξε τους συμβούλους στο Δήμο Αθηναίων για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 17 Δεκεμβρίου 2010 συνεδρίασε για να επικυρώσει τα εκλογικά αποτελέσματα. Αποφάσισε να δώσει 2 έδρες στο συνδυασμό Αμυρά. Ωστόσο, στις 22 Δεκεμβρίου, με την 1215/2010 απόφαση –νέα διορθωτική- το Πρωτοδικείο ανακήρυξε τους δημοτικούς συμβούλους με βάση την κατανομή τους ανά δημοτικό διαμέρισμα και το ποσοστό των συνδυασμών συνολικά.

Αλλάξε, δηλαδή, την φιλοσοφία και τον τρόπο ανακήρυξης που τηρήθηκε στην προηγούμενη απόφασή του, η οποία είχε εκδοθεί με βάση τα αποτελέσματα επί του συνόλου του Δήμου. Η παρενέργεια της διορθωμένης απόφασης δεν ήταν μόνο να υπάρξουν ανακατατάξεις στα πρόσωπα που εκλέχθηκαν σε ορισμένους συνδυασμούς (π.χ. σε τρεις έδρες από το συνδυασμό του κ. Γ. Καμίνη άλλαξαν τα πρόσωπα που εκλέγονται). Δημιουργήθηκε μείζον θέμα με την περίπτωση του συνδυασμού του κ. Αμυρά, αφού ενώ είχε δυο έδρες, η μια με τη νέα κατανομή του αφαιρέθηκε.

Η αφαίρεση της έδρας στηρίχθηκε στην έλλειψη υποψήφιου συμβούλου στο 7ο διαμέρισμα, όπου ο συνδυασμός «Επιμένουμε Αθήνα» είχε τη μεγαλύτερη δύναμη. Το δικαστήριο την μετέφερε αρχικά σε άλλο διαμέρισμα, όπου όμως επίσης δεν υπήρχε υποψήφιος σύμβουλος και τελικά αποφάσισε να την αφήσει κενή. Κι αυτό αν και από την πλευρά Αμυρά επισημαίνεται ότι η έλλειψη υποψηφίου δεν είναι κριτήριο λάθους, μια και υπάρχει η πρόνοια του νόμου να μεταφέρεται η έδρα στο διαμέρισμα που υπάρχει υποψήφιος. Κάπως έτσι, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αντί για 49 έδρες μένει, προς στιγμήν, με 48…

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=375150&dt=28%2F12%2F2010#ixzz19aXDmqg1




No comments:

Post a Comment