Tuesday 7 December 2010

Μήπως είναι και πλαστογράφος? Και κοινός συκοφάντης? Και φοροφυγάς με αυτοκτονικές τάσεις?



Ο ιδρυτής της διάσημης, αυτές τις μέρες, ιστοσελίδας Wikileaks, συνελήφθη σήμερα στο Λονδίνο από την Μητροπολιτική Αστυνομία. Ο 39χρονος αρνείται τις κατηγορίες περί βιασμού και επίθεσης, πάνω στις οποίες εκδόθηκε το ένταλμα εις βάρος του από τη σουηδική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιάρντ, ο Assange συνελήφθη, κατόπιν ραντεβού για συνάντηση που είχε ήδη κανονιστεί, στις 09.30 τοπική ώρα, σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου. Ο Assange πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον εισαγγελέα αργότερα μέσα στη μέρα.

Η εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι ο 39χρονος Αυστραλός είναι πιθανόν να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους και μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 100.000-200.000 στερλινών. Επιπλέον τουλάχιστον έξι άνθρωποι θα πρέπει να εγγυηθούν για εκείνον. Η διαδικασία έκδοσης του πάντως μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες, έως και μήνες. Εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος (SOCA) εξήγησε ότι ένας αλλοδαπός που προσάγεται ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου με σκοπό την έκδοσή του, έχει τα ένδικα μέσα για να αντιταχθεί, προκαλώντας νέα ακρόαση των πλευρών.

Ο νομικός σύμβουλος του ιδρυτή του Wikileaks τόνισε χθες Δευτέρα ότι έχει επαφές με την βρετανική αστυνομία για να κανονίσει μια συνάντηση με τον πελάτη του, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις βρίσκεται στην Βρετανία. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα, αν ο Assange συλληφθεί και παραδοθεί στην σουηδική αστυνομία και όσα μπορεί να επακολουθήσουν. «Ο Julian Assange δεν κατηγορείται για κάτι συγκεκριμένο», τόνισε ο κ. Stevens, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC. «Έχουμε εισέλθει στη διαδικασία να κανονίσουμε μία συνάντηση κοινή συναινέσει με την αστυνομία, ώστε να διευκολύνουμε την ενημέρωσή μας για την υπόθεση και να απαντήσουμε σε ό,τι χρειαστεί», πρόσθεσε.

 
Σύμφωνα με το BBC, η βρετανική αστυνομία έλαβε χθες νέο ένταλμα σύλληψης από την αστυνομία της Σουηδίας κατά του Assange για τις περιβόητες κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης εναντίον γυναικών τον περασμένο Αύγουστο, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση ντοκουμέντων από τον αμερικανικό πόλεμο στο Αφγανιστάν. Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα Counter Punch υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι η κατήγορος του συνδέεται με τη CIA και Κουβανούς αντικαθεστωτικούς.

Εν το μεταξύ, ο ιστότοπος WikiLeaks ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να δίνει στη δημοσιότητα απόρρητα διπλωματικά έγγραφα, παρά τη σύλληψη του ιδρυτή του, Τζούλιαν Ασάνζ, στη Βρετανία.

 
Μήνυμα που δημοσιεύθηκε στον επίσημο λογιαριασμό του WikiLeaks στο Twitter αναφέρει: "Οι ενέργειες εναντίον του αρχισυντάκτη μας Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα επηρεάσουν τη δουλειά μας: τη νύκτα θα δημοσιεύσουμε και άλλα τηλεγραφήματα, ως συνήθως".
Την απόφαση επιβεβαίωσε και ο Τζέιμς Μπολ, συνεργάτης του ιστότοπου.

 
Παράλληλα, η δημοσίευση καταλόγου με τοποθεσίες και εγκαταστάσεις που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ΗΠΑ έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η δημοσίευση «δίνει ένα κατάλογο στόχων σε ομάδες όπως στην Αλ Κάιντα» αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρμεντ σε ανακοίνωσή του. «Είναι ανεύθυνο», αναφέρεται, «Οι πληροφορίες είναι διαβαθμισμένες για προφανή λόγο, κυρίως οι πληροφορίες που αφορούν κρίσιμες υποδομές που υποστηρίζουν την οικονομία μας και άλλες χώρες». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του βρετανικού υπουργείου το οποίο τονίζει ότι ο κατάλογος των εγκαταστάσεων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στη Βρετανία, βάζει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Τέλος, μετά το Pay Pal και η ελβετική τράπεζα Postfinance ανακοίνωσε πως έκλεισε τον λογαριασμό του Assange λόγω «λανθασμένων στοιχείων που αφορούν τον τόπο κατοικίας του». Ο λογαριασμός αυτός χρησιμοποιείται "για απευθείας δωρεές στο ταμείο υπεράσπισης του Julian Assange και άλλων μελών της ομάδας WikiLeaks».

πηγή: tvxs

No comments:

Post a Comment